Vad är Aesthetic ?

Vad är Aesthetic ?

av läsning

Har du någonsin hört talas om Aesthetic (oftare skrivet A e s t h e t I c), Synthwave eller Varpowave? Kanske undrar du vad vårt varumärke betyder och vad det försöker förmedla? Kort sagt vill du veta vad Aesthetic är? Det är perfekt, för du har kommit till rätt ställe!

Idag ska vi presentera dig för denna visuella stil (för att inte säga livsstil) som ligger oss varmt om hjärtat!

När läsningen av den här artikeln är klar kommer du att känna till denna stil som blandar videospel, nördkulturen, popkulturen i allmänhet, men framför allt retrowave, synthwave och en stor nostalgi av 80-talet!

Låt oss börja utan vidare!

Gamer Aesthetic Neon

Vad är "A e s t h e t t I c "?

A e s t h e t t I c " är en visuell stil, till och med en konstnärlig rörelse, med fokus på collage, glitch-effekter, enkla datorbilder, med en rosenröd ton, som är färgad av en touch av 80-talsnostalgi, men som är lite hånad.

Det finns också spår av japansk och amerikansk kultur (fortfarande från 80-talet). Ordet kommer direkt från engelskans "aesthetic", som på franska översätts till "Aesthetic".

Dess etymologi kommer från det antika grekiska ''αἰσθητικός''. Estetik var en filosofisk disciplin i antikens Grekland som fokuserade på konst, sinnen och skönhet.

Ursprunget till denna rörelse

Den här rörelsen uppstod 2010 som ett resultat av många kommentarer på Instagram och Tumblr på den engelska sidan, "It's aesthetism" som senare skulle bli "aesthetic". Ironiskt nog användes termen allt oftare för att referera till bilder eller verk som ansågs tråkiga, tråkiga eller obehagliga.

Det började som en meme, blev sedan förknippat med verken i fråga och blev så småningom namnet på konströrelsen. Den började i USA innan den spred sig till Europa (som de allra flesta internetfenomen).

Synthwave Wallpaper

Samtidigt, under 2010, såg vi en stil som inspirerades av synthwave, känd som Vaporwave, växa fram. För information, Synthwave är en musikstil som vill återge 80-tals spårens estetik med en episk, heroisk och nostalgisk dimension (i allmänhet).

Macintosh Plus är den första artisten att använda och popularisera Vaporwave och estetik genom att kombinera dessa två stilar genom sitt album "Floral Shoppe". Allt innehåll är Vaporwave, och albumomslaget har en ganska "typisk" visuell bild av a e s t h e t t I c. Men som alla konstnärliga trender har a e s t h e t t I c ganska vaga gränser och vi vet inte hur långt den kan sträcka sig.

Problem med upphovsrätt?

Ur juridisk synvinkel är a e s t h e t t i c-verk föremål för upphovsrätt, eftersom de i allmänhet är gjorda av kollage av bilder och olika ljud som inte tillhör konstnären, eller till och med består av modifierade videor (vi kan ta exemplet Simpsonwave).

Faktum är att vi kan hitta gamla Windows-logotyper, gamla bärbara spelkonsoler (som Game Boy), diverse annan föråldrad utrustning och till och med de berömda dryckesburkarna i många bilder.

Samma upphovsrättsproblem kan också hittas i Vaporwave, eftersom denna musikstil ofta är en förvrängning av befintlig musik. Om vi tar det mest kända Macintosh Plus-spåret, リサフランク420 / 現代のコンピュー | till exempel (uttal är detsamma som stavning), så är det okej!

 

Les différents courants de la Synthwave

Vi kan inse, tack vare lite forskning eller god kultur, att detta är en förvrängning av låten It's Your Move av Diana Ross. Eftersom vi vet att artisten fortfarande lever skulle hon mycket väl kunna skjuta upp låten för upphovsrättsintrång.

Hur tolkar man Aesthetic ?

Som tidigare nämnts kan den japanska kulturen också återfinnas i många bilder, videor och andra representationer av den japanska kulturen. Denna kultur är både en blandning av beundran och parodi på japansk och amerikansk kultur. Detta är ganska uppenbart särskilt genom Vaporwave-montagen som består av japanska kitsch annonser från 80-talet.

Det är i detta ögonblick som musiken och bilden möts och pekar på den hägring som 80-talet kunde ha varit, till skillnad från Synthwave och Outrun som drar det bästa av denna tid och förhärligar den. Vaporwave och Aesthetic får de mörkare delarna av den epoken att verka mer verkliga.

Effekten av glapp eller datorfel på bilderna eller i musikklippen försöker på ett sätt att bevisa att de inte är rosa (ironiskt nog), och att något luckra upp den vackra lacken som täcker denna svunna tid.

Vi kan i dessa två substilar se ett fördömande av det konsumtionssamhälle som allmänt förespråkades på 1980-talet. Ibland kan vi till och med hitta i a e s t h e t t i k e n lite läskigt och störande! 

Gamer Aesthetic's vision av A e s t h e t t I c

För några av våra medarbetare var det NES-utgivningen 1987, Niki Larson-avsnitten, Ken the survivor... Utgivningen av Back to the Future var också mycket betydelsefull bland andra. Sedan ankomsten av en ny era (90-talet) med lanseringen av Super Nintendo år 92 får vi en hel del nostalgi från 80- och 90-talet.

Vi kan därför identifiera oss med den cyber punkiga, futuristiska, färgglada och ibland kitschiga stilen hos Synthwave och Vaporwave och därmed hos Aesthetic i allmänhet, en perfekt ode till videospelens subtilitet ur vår synvinkel.

Det är därför som kollektivet Gamer Aesthetic, med ett gemensamt mål, har den fasta föresatsen att fortsätta att dela denna konstnärliga själ med medlemmarna på den uppkopplade webben genom ett stort urval av Aesthetic gamer deco och retro-gaming repliker!

Få tillgång till vår samling nu genom att helt enkelt klicka på bilden nedan!

Gamer Aesthetic Dekoration

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.

Recevez nos articles dans votre boite email.